Dyd İnşaat | Bina Güçlendirme
572
page-template-default,page,page-id-572,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-dyd İnşaat,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Bina Güçlendirme

Bina Güçlendirme Projesi

Günümüzde deprem tehditine karşı bina güçlendirme, ayrı bir önem taşımaktadır. Kaliteli malzeme kullanılmamış ve sağlam zemin üzerine oturtulmamış binalar, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bilinçsiz bir şekilde yapılan bu binalar, bina güçlendirme projesi kapsamına girmektedir. Birtakım müdahaleler ile binalar güçlendirilir ve doğal afetlere karşı güçlü hale getirilir. Mağaza, ofis ve konutların yanı sıra tarihi yapılara da bina güçlendirme uygulanmaktadır.

Binanın yenisini yapmak yerine binayı güçlendirmeye çalışmak daha az maliyetli olacaktır. Huzur ve iç rahatlığı ile insanların evlerinde yaşamasını sağlayan bina güçlendirme maliyeti kullanılacak malzemeye göre değişiklik göstermektedir. Uzman bir ekip bina güçlendirme projesinin başına geçmeli ve projeyi üstlenmelidir. Herkesin yaptırabileceği bina güçlendirme, ekonomik olduğu kadar da kolaydır.

Bina Güçlendirme Devlet Desteği

Eksik malzeme kullanılarak özensiz bir şekilde yapılan binalar için bina güçlendirme devlet desteği sunulmaktadır. Türkiye’nin fay hattında bulunmasından dolayı devlet, olası bir doğal afette büyük kayıpların ortaya çıkmasını istememekte ve yıkılma tehlikesi yaşayan yapılar için destek sağlamaktadır. Yapının önce raporu hazırlanır ve güçlendirme bu rapora göre yapılmaktadır.

Zemin türü, grubu gibi bilgiler hazırlanacak olan raporda yer almakla birlikte uygulanacak yöntem de belirtilmektedir. Bina güçlendirme işleminden sonra yapı işlevsel bir hale gelmektedir. Güçlendirmeye başlamadan önce yapının mevcut durumu hakkında bilgi sahibi olmak, güçlendirmenin doğru bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Eski yapıların yanı sıra yeni yapılan yapılara da güçlendirme yapılmaktadır.

Bina Güçlendirme Maliyeti

Düşük maliyeti sebebi ile güçlendirme işlemi çok fazla tercih edilmektedir. Güçlendirme yapılacak yapı, sanki yeniden yapılıyormuş gibi ele alınmaktadır. Her bina için özel proje oluşturulmakta ve maliyet oluşturulan projeye göre hesaplanmaktadır. Bina güçlendirme işlemi uzun bir süreç olmamakla birlikte kısa sürede sona ermektedir.

Türkiye deprem bölgesinde yer aldığından ötürü binaların güçlendirilmesi konusunda mevcut birçok yasa vardır. Güçlendirme konusunda hepsi birbirinden özgün olan birçok yöntem kullanılmaktadır. Yapısal onarım, çelik güçlendirme ve betonarme güçlendirme kullanılan yöntemlerden birkaçıdır. Binanın taşıyıcı sistemleri yetersiz görüldüğü takdirde betonarme güçlendirme uygulanırken, döşeme ve krişlerin yeniden düzenlenmesi için yapısal onarım yöntemi uygulanmaktadır.